- Betaalmethoden
- Verzenden & retourneren
- Acties & Aanbiedingen
- Contactgegevens
- Algemene voorwaarden
- Privacy Beleid
- Over ons
- Sitemap
- Contactformulier
- Garantievoorwaarden
Hoe werkt paneelverwarming met infrarood panelen?
Infrarood panelen verschijnen in steeds meer woningen en kantoren, omdat ze diverse voordelen bieden ten opzichte van traditionele CV verwarming. Zo werken de infrarood panelen zonder bewegende onderdelen en zetten ze energie zeer efficiënt om in warmte.
De voordelen van infraroodpanelen in het verwarmen van ruimtes vinden hun oorsprong in de opbouw van de panelen. Deze pagina duikt verder in de techniek en werking van infrarood panelen om dit verder toe te lichten.
Inhoud
- Wat is een infraroodpaneel?
- Hoe warm wordt een infrarood paneel?
- Welke soorten infraroodpanelen bestaan er?
- Kun je een infraroodpaneel in een natte ruimte plaatsen?
- Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel?
- Wat zijn de voordelen van infrarood panelen ten opzichte van traditionele verwarming?
- Kun je infrarood panelen zelf plaatsen?
Wat is een infrarood paneel?
Een infrarood paneel is een lichtgewicht paneel dat kan worden bevestigd aan een wand of plafond. Het paneel kan uit diverse materialen bestaan, zoals aluminium of glas. Voor alle panelen geldt dat ze zijn voorzien van een verwarmingselement achter de voorzijde van het paneel.
Een standaard infrarood paneel bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorzijde van het paneel
De voorzijde van het paneel kan uit diverse materialen bestaan. De meest voorkomende materialen zijn PET (een type plastic), Aluminium of Glas. Vanwege de goede warmteoverdracht heeft het gebruik van aluminium de voorkeur boven het gebruik van PET.
Glazen (spiegel) panelen hebben een goede warmte overdracht naar de ruimte, maar hebben door de dikte van het glas wel iets langer nodig om de juiste temperatuur te bereiken voor het uitzenden van lange golf infrarood stralen.
Achterzijde van het paneel
Naast de ophanging is aan de achterzijde een isolatie voorzien. De isolatie zorgt ervoor dat de lange golf infrarood stralen alleen aan de voorzijde het paneel kunnen verlaten en voorkomt dat het paneel aan de achterzijde te warm wordt.
De ophanging zorgt voor een kleine opening tussen de achterwand en het paneel, zodat er aan de achterzijde geen warmte kan opbouwen.
Verwarmingselement
De meeste verwarmingselementen van infrarood panelen zijn gemaakt van een epoxy hars met Nano Koolstof kristallen. De vaak gebruikte Engelse term hiervoor is "Carbon Crystal".
De Koolstof kristallen hebben als eigenschap dat deze opwarmen en infrarood straling gaan uitzenden wanneer er elektriciteit doorheen loopt. De nano koolstof kristallen pasta wordt geprint op een Epoxy hars vel.
Vervolgens wordt dit vel tussen 2 andere vellen van Epoxy hars geplaatst en wordt hier onder zeer grote druk 1 geheel van gemaakt. Het gebruik van dit type verwarmingselement heeft een aantal voordelen:
- Hoog percentage lange golf infrarood straling
- Zeer lange levensduur
- Epoxy hars en koolstof pasta vormen een zeer stabiele verbinding
Hoe warm wordt een infrarood paneel?
Een standaard infrarood paneel werkt op een gemiddelde temperatuur van 85 tot 100 °C. De opwarmtijd van de panelen is gemiddeld 5 tot 10 minuten. Dit is de temperatuur waarop de combinatie van koolstof kristallen en epoxy hars in staat is om lange golf infrarood op te wekken.
Een bijkomend voordeel is dat de temperatuur van het paneel laag genoeg kan blijven zodat er geen risico op brand of verbranding door aanraking is.
Kun je een infrarood paneel aanraken?
Hoewel 85 tot 100 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van een ingeschakeld infrarood paneel levert geen risico's op.
De infrarood panelen die geschikt zijn voor montage aan de wand zijn bovendien voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Deze bi-metalen aan de binnenzijde van het paneel onderbreken de stroom wanneer het paneel warmer dan 105 - 115 °C wordt.
Voor ir panelen met wandmontage is dit vanuit veiligheidsoogpunt verplicht, omdat hierbij het risico op aanraken van het paneel aanwezig is.
Welke soorten infraroodpanelen bestaan er?
Hoewel de meeste panelen op een vergelijkbare wijze werken, zijn er wel verschillende type panelen met verschillende toepassingen:
- Wandpanelen: Deze infrarood panelen zijn geschikt voor wandmontage en beschikken standaard over een oververhittingsbeveiliging in verband met het risico van per ongeluk afdekken.
- Plafondpanelen: Deze infrarood panelen zijn er in lage temperatuur (95-100 graden) of hoge temperatuur versie (110-130 graden). De hogere temperatuur panelen hebben een hoger vermogen en wat groter stralingsbereik.
Daarnaast worden infraroodpanelen van diverse materialen gemaakt, zo is er keuze uit onder andere:
- Aluminium infraroodpanelen voorzien van een kader
- Randloze en glad afgewerkte infraroodpanelen van aluminium
- Infraroodpanelen met een structuur coating
- Infraroodpanelen met een glazen afwerking, bijvoorbeeld wit, zwart of spiegel
Voor alle infraroodpanelen geldt dat deze een warmte element toepassen dat in staat is om lange golf infrarood straling op te wekken. Door de vele mogelijkheden is er voor elke situatie en ruimt wel een geschikt paneel te vinden.
Kun je een infrarood paneel in natte ruimtes plaatsen?
Dit is inderdaad mogelijk. De meeste infraroodpanelen beschikken over een IP-waarde van IPX2 tot IPX4. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de waterbestendigheid.
Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel?
Het verbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en de manier waarop u de panelen gebruikt. Bent u veel thuis en heeft u het paneel dus veel aan staan? Dan verbruiken deze vanzelfsprekend meer energie.
Omdat je met paneelverwarming elektriciteit zeer efficiënt omzet naar (stralings-)warmte, kunt u het vermogen van het paneel hanteren als warme opbrengst. Een paneel met een verbruik van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren.
De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh. Voor 300 watt infrarood paneel betaalt u ongeveer 12 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 40 eurocent)
Lees meer over het verbruik van infrarood panelen.
Wat zijn de voordelen van infrarood panelen ten opzichte van traditionele verwarming?
Er zijn vele voordelen voor het inzetten van infrarood panelen ten opzichte van traditionele verwarming. Een aantal belangrijke voordelen zijn:
- Infrarood panelen vergen geen onderhoud
- Infrarood panelen verplaatsen geen stof, zoals een radiator dit wel doet
- Infrarood panelen kunnen worden ingezet om gericht, lokaal bij te verwarmen
- De temperatuur in de ruimte is veel gelijkmatiger, wat meer comfort oplevert en minder kosten
- Met infrarood panelen kan de verwarming per ruimte worden geregeld, met lagere kosten als resultaat
- Installatie kan in vrijwel alle situatie gemakkelijk worden gerealiseerd, omdat er alleen stroom benodigd is
Kun je infrarood panelen zelf plaatsen?
Voor de handige doe-het-zelf-er is het geen enkel probleem om zelf infraroodpanelen te plaatsen. De panelen worden gemonteerd aan beugels aan het plafond of aan de wand, waarvoor meestal slechts 4 schroeven benodigd zijn.
Afhankelijk van de gekozen oplossing kan het paneel met een stekker op de stroom worden aangesloten, of er moet een koppeling worden gemaakt met de bedrading. Voor het aansluiten op de thermostaat zijn duidelijke handleidingen beschikbaar en dit is dan ook goed uit te voeren door consumenten.
Dit scheelt natuurljk enorm in de kosten en maakt het plaatsen van infrarood panelen nog aantrekkelijker ten opzichte van traditionele verwarming. Meer weten over zelf installateren van infraroodpanelen, kijk dan eens bij onze Kennisbank over installeren en aansluiten.
Neem contact met ons op:
Bel ons:
Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur
Email ons
Social media
Volg ons op social media
Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel
Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)
Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps